- szczawiowa z dodatkiem marchewki i ziemniaków,
- prosty przepis na smaczną pożywną zupę,
- doskonała na obiad lub kolację.
Składniki na 4-5 porcji:
- 500g wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- kawałek korzenia selera
- 5-6 ziemniaków
- 300g szczawiu konserwowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- do podania kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
- do podania jajka ugotowane na twardo
Do dużego garnka włóż żeberka, listki i ziele angielskie. Zalej je 2 litrami wody i zagotuj – gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i ziemniaki.
Zabielenie zupy – śmietanę dodaj do zupy po zdjęciu garnka z ognia lub bezpośrednio na talerz – to da gwarancję, że śmietana się nie zwarzy.
Jeśli chcesz, by zupa była lekko zawiesista, wymieszaj łyżeczkę mąki pszennej z 2 łyżkami zimnej wody i dodaj pod koniec gotowania.