• szczawiowa z dodatkiem marchewki i ziemniaków,
  • prosty przepis na smaczną pożywną zupę,
  • doskonała na obiad lub kolację.

 

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 5-6 ziemniaków
  • 300g szczawiu konserwowego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • do podania kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
  • do podania jajka ugotowane na twardo

 

Do dużego garnka włóż żeberka, listki i ziele angielskie. Zalej je 2 litrami wody i zagotuj – gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i ziemniaki.

Zabielenie zupy – śmietanę dodaj do zupy po zdjęciu garnka z ognia lub bezpośrednio na talerz – to da gwarancję, że śmietana się nie zwarzy.

Jeśli chcesz, by zupa była lekko zawiesista, wymieszaj łyżeczkę mąki pszennej z 2 łyżkami zimnej wody i dodaj pod koniec gotowania.

STRONA GŁÓWNA