• pyszne chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi,
  • łatwe do przygotowania,
  • idealne na deser lub na przekąskę do szkoły lub pracy.

 

Składniki na około 20 ciastek (zależnie od wielkości):

  • 1,5 szkl płatków owsianych górskich (szklanka u mnie to zawsze 250ml)
  • 1/3 szkl cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 125g masła
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego

W kąpieli wodnej lub w rondelku na malutkim ogniu rozpuść masło i miód – odstaw do przestygnięcia. W głębszej misce umieść jajka, cukier, proszek do pieczenia i opcjonalnie aromat waniliowy – wymieszaj łyżką. Dalej mieszając dodaj pokrojone orzechy i płatki owsiane, a następnie mąkę. Na końcu wlej rozpuszczone masło z miodem – całość dokładnie wymieszaj. Łyżką stołową nabieraj porcje masy i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia –  dłońmi spłaszcz je i uformuj ciasteczka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz w temp 180 stopni przez około 13-20 minut na złoty kolor. Upieczone ciastka pozostaw na chwilę na blasze do ostygnięcia.

Inne dodatki: sezam, wiórki kokosowe, pestki dyni, ulubione orzechy, rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka cytrusowa.

STRONA GŁÓWNA