- kaloryczny, ale za to pyszny pomysł na ser camembert,
- bardzo szybki do przygotowania,
- można go usmażyć, podpiec w piekarniku lub opiec na grillu,
- ser w sam raz na obiad, kolację lub danie z grilla.
Składniki na 1 porcję:
- ser camembert (90-120 g)
- co najmniej 2 plastry boczku wędzonego (to zależy od szerokości i długości użytych plastrów)
- olej do smażenia
Ser wyjmij z opakowania i szczelnie owiń boczkiem tak, by nie było szczelin. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz, połóż ser i smaż z obu stron na rumiany kolor. Ostrożnie odwracaj na drugą stronę, najlepiej przy pomocy łopatki, ponieważ w czasie smażenia środek staje się płynny. Podawaj gorące zaraz po przygotowaniu.
Do podania polecam: frytki, pieczywo czosnkowe, grzanki, sałatkę na sałacie lub rukoli, konfiturę z żurawiny, dipy (czosnkowy, pomidorowy, bazyliowy).
Zamiast smażyć camembert, można go też wrzucić do piekarnika (na około 20 minut w temp. 180 stopni) lub opiec na grillu.