• smaczne połączenie śledzika z ogórkami, marynowanymi grzybkami i cebulką,
  • można go przygotować nawet dzień wcześniej,
  • idealny na przekąskę, imprezę lub wigilijny stół.

 

Składniki:

  • 400g filetów śledziowych (około 4-6 sztuk)
  • cebula
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 10 marynowanych grzybków leśnych lub pieczarek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Cebulę, ogórki i grzybki drobno posiekaj. Przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z cytryny. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki – ułóż je na talerzu i przykryj przygotowanym sosem lub dodaj do sosu i podawaj w miseczce. Gotową potrawę przechowuj w lodówce. 

STRONA GŁÓWNA