Śledź w sosie tatarskim

Smaczne połączenie śledzika z ogórkami, marynowanymi grzybkami i cebulką😉 Zimna przekąska, którą możesz przygotować dzień lub dwa dni przed podaniem, np. dla gości, na imprezę lub Wigilię😉 

 

Polecam również:

** Sos z suszonych grzybów (z zasmażką)

** Domowe flaki wołowe

** Tatar z łososia z oliwą

** Rybę w kukurydzianej panierce

 

 

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych (około 4-6 sztuk)
  • cebula
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 10 marynowanych grzybków leśnych lub pieczarek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

 

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Cebulę, ogórki i grzybki drobno posiekaj. Przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z cytryny. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki – ułóż je na talerzu i przykryj przygotowanym sosem lub dodaj do sosu i podawaj w miseczce. Gotową potrawę przechowuj w lodówce. Najlepiej podać ją dzień po przygotowaniu, gdy składniki się przegryzą i nabiorą bardziej wyrazistego smaku.

 

 

 

 

Pomysły na śledzie:

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *