- pysznie smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem,
- idealne na słodkie śniadanie lub kolację,
- są smażone beztłuszczowo.
Składniki (na około 16 sztuk):
- 2 banany (muszą być słodkie dojrzałe, mogą być nieco zbrązowiałe)
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu do ciast
Banany obierz ze skóry, włóż do dużej miski i rozgnieć na papkę przy pomocy widelca lub spiralnego tłuczka do ziemniaków. Dodaj jajka, jogurt oraz opcjonalnie aromat – całość wymieszaj łyżką lub rózgą do ubijania. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto na 10 minut, by odpoczęło. Suchą patelnię rozgrzej. Łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki (zachowaj odstępy, w czasie smażenia placuszki podrosną) – smaż z obu stron na złoty kolor.
Do smażenia należy użyć patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
Smaż na małym ogniu (na indukcji używam programu 5 z 9iu). Na mocnym ogniu mogą się przypalić, środek pozostanie surowy powodując problem z odwróceniem na drugą stronę.
Do podania: syrop klonowy/daktylowy/z agawy, płynny miód, dżem lub marmolada, cukier puder, serek homogenizowany, nutella, bita śmietana, owoce (jagody, maliny, truskawki), sos do deserów (waniliowy, karmelowy, czekoladowy, owocowy).