Bananowe pancakes z twarożkiem

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie – te są w wersji na słodko z dodatkiem bananów😉 Idealne na śniadanie, obiad i kolację. Ja je podaję z owocami i płynnym miodem, ale świetnie będą smakować też z dżemem lub syropem klonowym. Można zrobić wersję z mąką pszenną lub bezglutenową.

 

 

Składniki na około 8 szt:

  • 2 dojrzałe banany
  • 100g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 120g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • olej

 

W głębszej misce umieść rozdrobnione banany i twaróg – rozgnieć je widelcem (możesz też zmiksować blenderem). Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię, natłuść ją tak, by nie było na niej płynnego tłuszczu (np. odrobinę oleju rozsmaruj pędzelkiem z sylikonu). Łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki (zachowaj odstępy, ponieważ placuszki trochę napuchną). po kilku minutach odwróć je na drugą stronę. 

 

 

 

Pomysły na dania:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *