- smaczne domowe placki z dodatkiem purée z dyni,
- łatwe do przygotowania,
- idealne na słodkie śniadanie lub kolację.
Składniki (na około 14-16 sztuk):
- 200g purée z dyni
- 2 jajka
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
- 2-3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W głębszej misce umieść purée z dyni, jajka, jogurt, 2 łyżki oleju i cukier – całość wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi do ubijania. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta formując placki (zachowaj odstępy, w czasie smażenia podrosną) – smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Do podania: syrop klonowy/daktylowy/z agawy, płynny miód, dżem lub marmolada, cukier puder, serek homogenizowany, nutella, bita śmietana, owoce (jagody, maliny, truskawki), sos do deserów (waniliowy, karmelowy, czekoladowy, owocowy).
W lodówce można je przechowywać do 3 dni.