- pyszne bananowe naleśniki amerykańskie,
- łatwe do przygotowania,
- można je podać z ulubionym słodkim dodatkiem,
- idealne na śniadanie, lekki obiad lub kolację.
Składniki (na około 8 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 100g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 120g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu
- olej
W głębszej misce umieść rozdrobnione banany i twaróg – rozgnieć je widelcem (możesz też zmiksować blenderem). Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię, natłuść ją tak, by nie było na niej płynnego tłuszczu (np. odrobinę oleju rozsmaruj pędzelkiem z sylikonu). Łyżką nakładaj porcje ciasta formując jeden większy placek lub mniejsze placuszki (zachowaj odstępy, ponieważ placuszki trochę napuchną) – smaż z obu stron. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Do smażenia należy użyć patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
Smaż na małym ogniu (na indukcji używam programu 5 z 9iu). Na mocnym ogniu mogą się przypalić, środek pozostanie surowy powodując problem z odwróceniem na drugą stronę.
Do podania: syrop klonowy/daktylowy/z agawy, płynny miód, dżem lub marmolada, cukier puder, serek homogenizowany, nutella, bita śmietana, owoce (jagody, maliny, truskawki), sos do deserów (waniliowy, karmelowy, czekoladowy, owocowy).