• pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego,
  • można zrobić wersję słodzoną samym miodem,
  • idealne na deser, dla gości lub na przekąskę do szkoły/pracy.

 

Składniki na około 15 sztuk:

  • 100g masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
  • 100g masła
  • 100g cukru białego lub trzcinowego (można też użyć miodu) 
  • 170g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (jedna tabliczka) 

W rondelku umieść masło i masło orzechowe – lekko podgrzej do momentu rozpuszczenia. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj cukier, jajko i proszek do pieczenia – całość dobrze wymieszaj rózgą do ubijania lub łyżką. Dodaj całą mąkę i ponownie wymieszaj. Rondelek wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formuj z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczaj formując ciasteczka o średnicy 3-4 cm. Czekoladę pokrój w kosteczkę – kosteczki ułóż na ciasteczkach robiąc piegi. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując większe odstępy, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw na blasze przez kilka chwil, by przestygły.

Zamiast czekolady mogą być: orzechy, ziarna słonecznika, sezam, skórka kandyzowana pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki, suszona żurawina, kolorowe draże typu lentilki.

 

STRONA GŁÓWNA