- pyszna kwaśna zupa z kiszoną kapustą,
- pożywna i pełna witamin,
- idealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny.
Składniki na około 3 litry zupy:
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 200-300g kapusty kiszonej
- 100-150g wędzonego boczku
- cebula
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 2,5 litra wody, bulionu lub rosołu
- sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
- 1-2 łyżki masła (ewentualnie oleju lub oliwy)
- łyżeczka majeranku
Przygotuj patelnię i rondel. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż boczek i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Dodaj odciśniętą kapustę (lekko pokrój ją nożem) – całość przykryj pokrywką i duś przez 10 minut na niedużym ogniu. Do rondla wlej wodę lub bulion, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa (marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki). Gotuj przez około 15 minut. Dodaj kapustę z patelni i wsyp majeranek – gotuj dalej przez około 10 minut. Na koniec dopraw do smaku i po chwili zdejmij rondel z ognia.
Nie wkładaj kapusty do rondla na początku gotowania, ponieważ warzywa pozostaną twarde (w kwaśnym wywarze się nie ugotują).