- bardzo dobre ciasto z dodatkiem jabłek, orzechów i cynamonu,
- szybkie i łatwe do zrobienia,
- w sam raz na deser, dla gości lub na przekąskę w szkole/pracy.
Składniki na formę 24×24 cm:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1. szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2-3 jabłka
W misce wymieszaj suche składniki – mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Jajka ubij z cukrem na jasny kogel-mogel. Ubijając powoli dolewaj olej, a następnie mieszając dodawaj stopniowo suche składniki. Gdy ciasto będzie jednolite, przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.