Domowy napój pomarańczowy

 

Wystarczą 3 składniki… pomarańcze + kwasek cytrynowy + cukier!

Dla mnie to napój z dzieciństwa! W moim rodzinnym domu był robiony zawsze na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Wspaniale mi się kojarzy🙂 Niedawno wypytałam mamę o instrukcję przygotowania, by rodzinny przepis nie został zapomniany. Chociaż napój zawiera sporo cukru, jest zdrowy, naturalny, bez barwników i bez konserwantów. Doskonały do picia na co dzień, na imprezy ogródkowe oraz grille🙂

 


Składniki na 3,5-4 litrowy rondel napoju:

  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru + dodatkowo ok. 5 łyżek
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem w durszlaku i pokrój w dużą kostkę (wraz ze skórką). Wrzuć do rondla owoce, 4 łyżki cukru, kwasek cytrynowy i wlej 1 litr wody – gotuj przez 10 minut. Następnie odstaw na noc. Następnego  dnia zmiksuj blenderem, dodaj ok. 2-3 litry wody i  zagotuj (gotuj przez kolejne 10 minut). Osłódź według swojego gustu (ja dodałam 5 pełnych łyżek cukru). Podawaj, gdy przestygnie. Smacznego🙂

 

Rady:
1. Napój możesz podawać z… kostkami lodu, słomkami do picia, listkami mięty, plasterkami pomarańczy.

2. Nie obawiaj się gorzkiej skórki pomarańczy. Przegryzie się z kwaskiem cytrynowym i cierpki smak zniknie.

 

 

 

 

 

😃😃😃


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *