• gołąbki w oryginalnej szybszej wersji,
  • o wiele łatwiejsze w przygotowaniu od klasycznych gołąbków,
  • można je podać z ulubionym ciepłym sosem,
  • idealne na obiad dla całej rodziny.

 

Składniki na około 12 sztuk:

  • około 12 większych liści buraka (lub więcej mniejszych)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • około 70g suchego białego ryżu
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
  • garść natki pietruszki
  • sos sojowy i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól ziołowa)
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie do gotowania
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odsącz z wody, pozostaw do ostygnięcia. Mięso umieść w większej misce. Dodaj ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, 100 ml zimnej wody oraz sos sojowy i pieprz – całość dobrze wymieszaj łyżką lub dłonią. Z liści poodcinaj łodyżki. W garnku zagotuj wodę – do wrzątku wrzuć wszystkie liście na 5 sekund (blanszowanie zmiękczy je). Następnie szybko przełóż do durszlaka i od razu polej zimną wodąPozostaw na chwilę, by ociekły. Na brzeg każdego liścia połóż trochę mięsnego nadzienia – zwiń boki do środka i zawijaj jak krokiety. Ułóż je ciasno w garnku, zalej wodą (możesz użyć tej z blanszowania liści). Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Świeże liście buraka mogą się porwać przy zawijaniu, dlatego konieczne jest „blanszowanie” (zanurzenie we wrzątku na kilka sekund). Dzięki temu stają się miękkie i elastyczne. 

Gołąbki można zawijać w pojedyncze duże liście lub łączyć ze sobą 2-3 mniejsze.

Po ugotowaniu liście buraka bardzo dobrze zachowują swój kształt, nie rozwijają się i są bardzo miękkie.

Gołąbki można podać bez dodatków lub z ulubionym ciepłym sosem, np. pomidorowym, pieczarkowym lub koperkowym.

STRONA GŁÓWNA