Gołąbki w liściach buraka

Pyszne delikatne mini gołąbki z klasycznym mięsno-ryżowym nadzieniem😉 Po ugotowaniu bardzo dobrze zachowują swój kształt, nie rozwijają się i są bardzo miękkie. Można je podać bez dodatków lub z ulubionym ciepłym sosem, np. pomidorowym, pieczarkowym lub koperkowym.

 

 

Składniki na około 12 sztuk:

  • około 12 większych liści buraka (lub więcej mniejszych)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • około 70 g suchego białego ryżu
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
  • garść natki pietruszki
  • sos sojowy i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól ziołowa, vegeta)
  • 2 listki laurowe i 2-3 ziela angielskie do gotowania

 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odsącz z wody, pozostaw do ostygnięcia. Mięso umieść w większej misce. Dodaj ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, 100 ml zimnej wody oraz sos sojowy i pieprz – całość dobrze wymieszaj łyżką lub dłonią. Z liści poodcinaj łodyżki. W garnku zagotuj wodę – do wrzątku wrzuć wszystkie liście na 5 sekund (blanszowanie zmiękczy je). Następnie szybko przełóż do durszlaka i od razu polej zimną wodą. Pozostaw na chwilę, by ociekły. Na brzeg każdego liścia połóż trochę nadzienia – zwiń boki do środka i zawijaj gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku, zalej wodą (możesz użyć tej z blanszowania liści). Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Świeże liście buraka mogą się porwać przy zawijaniu, dlatego konieczne jest „blanszowanie” (zanurzenie we wrzątku na kilka sekund). Dzięki temu stają się miękkie i elastyczne. 

Gołąbki można zawijać w pojedyncze duże liście lub łączyć ze sobą 2-3 mniejsze.

 

 

 

 

 

Pomysły na dodatki do dań:

 

 

 

 

1 thought on “Gołąbki w liściach buraka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *