Kurczak z ananasem i kukurydzą w sosie słodko-kwaśnym – idealnie pasuje do ryżu😉 Danie dobre na obiad lub kolację. Jest szybkie w przygotowaniu – wystarczy jedynie 20 minut. Spokojnie mogą je zjeść osoby „nie trawiące” pszenicy lub glutenu.
–
Składniki:
- 500g piersi kurczaka
- 1 cebula
- 5 krążków ananasa z puszki wraz z syropem
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 90g koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła lub oleju
- sos sojowy lub sól
- ostra papryka mielona
Na patelni rozgrzej tłuszcz – podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj połowę syropu z puszki, 1/2 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pokrojonego w paseczki ananasa. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, następnie wlej na patelnię. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.
Pomysły na dania: