- szybsza i łatwiejsza wersja klasycznych gołąbków,
- idealne na obiad do ziemniaków, kaszy lub kopytek,
- można je podać z ulubionym ciepłym sosem, np. pomidorowym, grzybowym, pieczarkowym, koperkowym.
Składniki na około 12-13 sztuk:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 250-300g świeżej białej kapusty
- 100g białego ryżu (suchego)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu – po ugotowaniu przełóż do durszlaka, odsącz z wody i odstaw do ostygnięcia. Kapustę drobno posiekaj. W głębszej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj kapustę. Chwilę smaż pod przykryciem na średnim ogniu, by kapusta zmiękła (około 10minut). Mięso mielone, kapustę z cebulą, ugotowany ryż, jajko i przyprawy wymieszaj do powstania jednolitej masy. Uformuj kotlety wielkości gołąbków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu podawaj z ulubionym ciepłym sosem.
Można je odgrzewać w piekarniku lub gotując przez chwilę w rondelku (w wodzie lub sosie).
Gołąbki bez sosu doskonale nadają się do mrożenia.