- smaczna wiosenno-letnia zupa,
- pożywna i pełna warzyw,
- do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
- zupa w sam raz na obiad lub na kolację.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 małej główki kapusty (około 500g)
- duża marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2-3 większe ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 200g cienkiej kiełbasy, np. podwawelskiej, śląskiej
- 1-2 łyżki masła lub oleju
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1,5 litra wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)
- pęczek koperku
- sól i pieprz
- opcjonalnie kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
Kapustę poszatkuj, a pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa (kapustę, marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki). W tym czasie na patelni podsmaż pokrojoną cebulę z kiełbasą. Przełóż do rondla. Wrzuć posiekany koperek. Gotuj dalej do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dopraw przyprawami zgodnie ze swoim gustem i po chwili zdejmij rondel z ognia.
Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.
Do zrobienia zupy, można przygotować wywar mięsny, np. z wędzonych żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.
Zamiast kiełbasy, można dodać wędzony boczek lub pokrojoną wędlinę.