Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami

Wspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami😉 Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki.

 

 

Składniki na 4-5 porcji:

  • pół małej główki kapusty (około 500 g)
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g)
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku
  • 1,5 litra wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i boczek pokrojone w kostkę – podsmaż tak, by cebula była zeszklona. W tym czasie kapustę przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski. Wsyp ją do rondla, całość przemieszaj łyżką (najlepiej drewnianą, by nie porysować dna). Przykryj pokrywką i duś chwilę na niedużym ogniu (kapusta nieco zmięknie i zmniejszy objętość). Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój je w kostkę. Przełóż do rondla, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj przez 10-15 minut, aż wrzucone warzywa zmiękną. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze części pomidory oraz posiekany koperek. Dla smaku dopraw zupę przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem/miodem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia.

 

Jeśli nie masz pomidorów w puszce, możesz użyć 2-3 świeżych pomidorów bez skórki (np. malinowych), 400 ml przecieru lub 90 g koncentratu pomidorowego.

Do podania: chleb, bułki, pieczywo czosnkowe, słodka śmietanka lub kleks gęstej śmietany.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *