Lemoniada arbuzowa

Arbuzada, czyli po prostu lemoniada zrobiona z arbuza😉 Doskonale gasi pragnienie. Przyjemnie chłodzi i orzeźwia. To wspaniały napój na upalne letnie dni. Posmakuje dzieciom i dorosłym. 

 

 

Składniki:

  • około 900 g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek (to około pół małego arbuza)
  • sok z 2 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej
  • opcjonalnie: kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty

 

W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryny, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Podawaj schłodzony lub z kostkami lodu.

 

 

 

Pomysły na napoje:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *