• smaczne domowe placki z dodatkiem purée z dyni,
  • łatwe do przygotowania,
  • idealne na słodkie śniadanie lub kolację.

 

Składniki (na około 14-16 sztuk):

  • 200g purée z dyni
  • 2 jajka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W głębszej misce umieść purée z dyni, jajka, jogurt, 2 łyżki oleju i cukier – całość wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi do ubijania. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta formując placki (zachowaj odstępy, w czasie smażenia podrosną) – smaż na złoty kolor z obydwu stron. 

 

Do podania: syrop klonowy/daktylowy/z agawy, płynny miód, dżem lub marmolada, cukier puder, serek homogenizowany, nutella, bita śmietana, owoce (jagody, maliny, truskawki), sos do deserów (waniliowy, karmelowy, czekoladowy, owocowy).

W lodówce można je przechowywać do 3 dni.

STRONA GŁÓWNA