Ryba po grecku

 

Ryba po grecku to klasyka polskiej kuchni. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bywa podawana jako samodzielna przekąska (na weselach, imprezach, kolacji wigilijnej) lub po prostu na obiad z ryżem😉 Możesz też zrobić wersję bezglutenową, podsmażając rybę bez panierki lub panierując ją w jajku i płatkach kukurydzianych (przepis).

 

 

Składniki:

  • 800 g filetów rybnych np. morszczuk, mintaj, dorsz, jesiotr
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 500 g marchwi
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

 

Jeśli używasz filetów mrożonych, pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 h, by się rozmroziły.

Filety pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem (lekko wetrzyj przyprawy dłońmi), obtocz w  mące i usmaż na złoty kolor z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrój w piórka. Wrzuć marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach – lekko je obsmaż. Dodaj 1/2 szkl. wody oraz koncentrat pomidorowy – duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Kawałki usmażonej ryby ułóż na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu rozłóż duszone warzywa. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.

 

Jeśli zamierzasz zaserwować to danie na ciepło, rybę z warzywami ułóż od razu w naczyniu żaroodpornym. Później bez problemu je podgrzejesz w piekarniku piekąc ok. 30 minut w temp. 180 stopni..

 

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *