Ryba po grecku to klasyka polskiej kuchni. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bywa podawana jako samodzielna przekąska (na weselach, imprezach, kolacji wigilijnej) lub po prostu na obiad z ryżem😉 Możesz też zrobić wersję bezglutenową, podsmażając rybę bez panierki lub panierując ją w jajku i płatkach kukurydzianych (przepis).
Składniki:
- 800 g filetów rybnych np. morszczuk, mintaj, dorsz, jesiotr
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- 500 g marchwi
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Jeśli używasz filetów mrożonych, pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 h, by się rozmroziły.
Filety pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem (lekko wetrzyj przyprawy dłońmi), obtocz w mące i usmaż na złoty kolor z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrój w piórka. Wrzuć marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach – lekko je obsmaż. Dodaj 1/2 szkl. wody oraz koncentrat pomidorowy – duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Kawałki usmażonej ryby ułóż na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu rozłóż duszone warzywa. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Jeśli zamierzasz zaserwować to danie na ciepło, rybę z warzywami ułóż od razu w naczyniu żaroodpornym. Później bez problemu je podgrzejesz w piekarniku piekąc ok. 30 minut w temp. 180 stopni..
Polecam Wam też inne smakowite przekąski…
😉😉😉