• włoska lekka sałatka ze świeżych pomidorów, mozzarelli i bazylii,
  • zdrowa, smaczna i szybka do zrobienia,
  • dobra na śniadanie, kolację lub imprezę.

 

Składniki na 2 porcje:

  • kulka mozzarelli (125g),
  • 1-2 świeże pomidory
  • listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Mozzarellę odsącz z zalewy. Ser i pomidory pokrój w plastry. Ułóż je na przemian na talerzu, polej oliwą, posyp solą oraz pieprzem i udekoruj listkami bazylii.


Dodatkowo można: polać octem balsamicznym, posypać suszonymi ziołami (np. oregano lub ziołami prowansalskimi).

Mozzarella bardzo dobrze się kroi krajaczem do jajek.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem