Spaghetti carbonara

 

Spaghetti carbonara, czyli spaghetti z boczkiem w jajecznym sosie🙂 To wspaniałe sycące danie zrobione jedynie z kilku składników. Szybko zaspokaja głód i jest po prostu pyszne!😉

 

 

Porcja dla 2 osób:

  • 150 g spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 30 g sera Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju
  • opcjonalnie zioła prowansalskie lub natka pietruszki

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odsącz i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczek pokrojony w kosteczkę – lekko przyrumień. Do boczku dodaj makaron i smaż dalej przez około 2 minuty. W tym czasie do miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz, łyżkę wody i starty na dużych lub drobnych oczkach ser. Pod patelnią wyłącz ogień – od razu wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz wlej jajka. Całość intensywnie wymieszaj drewnianą łopatką (z jajek powinien powstać sos oblepiający makaron). Gotową carbonarę podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Jeśli zbyt długo będziesz trzymać patelnię na ogniu, jajka się zetną i powstanie jajecznica😉

Carbonarę możesz posypać tartym parmezanem, świeżą natką pietruszki lub suszonymi ziołami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi).

Spaghetti carbonara to włoskie danie, do którego używa się sera Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano. Jeśli nie masz, możesz dodać dowolny żółty ser, np. goudę lub edamski – danie również będzie smaczne😉

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *