- włoskie danie – smaczne, łatwe i niedrogie,
- przygotowane z kilku składników,
- dobre na obiad lub kolację,
- spaghetti możesz zastąpić innym ulubionym makaronem, np. tagliatelle, kokardkami, świderkami.
Składniki na 2 porcje:
- 200g spaghetti
- 80-100g wędzonego boczku
- 40g drobno startego parmezanu
- 2 jajka
- łyżka oleju lub masła do smażenia
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź w sitku. W misce wymieszaj jajka, starty ser oraz po szczypcie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, smaż przez około 1-2 minuty. Pod patelnią wyłącz ogień i od razu do gorącego makaronu wlej masę jajeczną. Szybkimi ruchami wymieszaj – masa jajeczna zgęstnieje tworząc sos. Gotowe danie wyłóż na talerze i podawaj.
Do dekoracji: tarty parmezan, świeża natka pietruszki, listki bazylii, suszone zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie).
Do dania najlepsze są twarde sery, np. pecorino, parmezan, grana padino.
Dlaczego przed wlaniem jajek, należny wyłączyć ogień? Ponieważ jajka zbyt mocno się zetną i zrobi się jajecznica.