• prosta smaczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem warzyw konserwowych,
  • sycąca i pożywna,
  • jest niedroga, przygotowana jedynie z kilku składników,
  • można ją przygotować kilka godzin przed podaniem,
  • świetna na kolację, do obiadu, na piknik lub jako dodatek do potraw z grilla.

 

Składniki na około 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • pół średniej cebuli np. ostrej białej lub łagodnej szalotki,
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie świeża natka pietruszki, szczypiorek lub koperek

Ziemniaki ugotuj w łupinach (można je ugotować dzień wcześniej), pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Paprykę i ogórki pokrój w grubszą kostkę, a cebulę posiekaj. W misce umieść pokrojone warzywa – dodaj majonez i jogurt, a następnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

Czas gotowania ziemniaków z mundurkach od momentu zagotowania wody – średniej wielkości ziemniaki 20-25 minut, duże ziemniaki 30-35 minut.

STRONA GŁÓWNA