- prosta smaczna sałatka ziemniaczana z dodatkiem warzyw konserwowych,
- sycąca i pożywna,
- jest niedroga, przygotowana jedynie z kilku składników,
- można ją przygotować kilka godzin przed podaniem,
- świetna na kolację, do obiadu, na piknik lub jako dodatek do potraw z grilla.
Składniki na około 4-5 porcji:
- 1 kg ziemniaków
- 4 kawałki papryki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe lub kiszone
- pół średniej cebuli np. ostrej białej lub łagodnej szalotki,
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól i pieprz
- opcjonalnie świeża natka pietruszki, szczypiorek lub koperek
Ziemniaki ugotuj w łupinach (można je ugotować dzień wcześniej), pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Paprykę i ogórki pokrój w grubszą kostkę, a cebulę posiekaj. W misce umieść pokrojone warzywa – dodaj majonez i jogurt, a następnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.
Czas gotowania ziemniaków z mundurkach od momentu zagotowania wody – średniej wielkości ziemniaki 20-25 minut, duże ziemniaki 30-35 minut.