- smaczne połączenie śledzika z ogórkami, marynowanymi grzybkami i cebulką,
- można go przygotować nawet dzień wcześniej,
- idealny na przekąskę, imprezę lub wigilijny stół.
Składniki:
- 400g filetów śledziowych (około 4-6 sztuk)
- cebula
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 10 marynowanych grzybków leśnych lub pieczarek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Cebulę, ogórki i grzybki drobno posiekaj. Przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z cytryny. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki – ułóż je na talerzu i przykryj przygotowanym sosem lub dodaj do sosu i podawaj w miseczce. Gotową potrawę przechowuj w lodówce.