• makaron z boczkiem w śmietanowo-jajecznym sosie,
  • wspaniałe sycące danie zrobione jedynie z kilku składników,
  • idealne na obiad lub kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu (np. tagliatelle, spaghetti, penne)
  • 100g wędzonego boczku
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 30g startego twardego sera, np. Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano
  • łyżka oleju lub oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie do posypania świeża natka pietruszki lub tarty twardy ser

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu – po ugotowaniu przełóż do durszlaka, odsącz z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek pokrojony w kosteczkę – lekko przyrumień. Do boczku dodaj makaron i smaż dalej przez około 1-2 minuty. W tym czasie do miski wbij jajka, śmietankę, ser, sól, pieprz – wymieszaj łyżką lub rózgą do ubijania. Pod patelnią wyłącz ogień i od razu na gorącą patelnię wlej sos jajeczny. Całość intensywnie wymieszaj drewnianą łopatką (z jajek powinien powstać sos oblepiający makaron). Po wierzchu można posypać świeżą natką pietruszki lub startym twardym serem. Gotowe danie podawaj zaraz po przygotowaniu.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem