• makaron z boczkiem w śmietanowo-jajecznym sosie,
  • wspaniałe sycące danie zrobione jedynie z kilku składników,
  • idealne na obiad lub kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu (np. tagliatelle, spaghetti, penne)
  • 100g wędzonego boczku
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 30g startego twardego sera, np. Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano
  • łyżka oleju lub oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie do posypania świeża natka pietruszki lub tarty twardy ser

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu – po ugotowaniu przełóż do durszlaka, odsącz z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek pokrojony w kosteczkę – lekko przyrumień. Do boczku dodaj makaron i smaż dalej przez około 1-2 minuty. W tym czasie do miski wbij jajka, śmietankę, ser, sól, pieprz – wymieszaj rózgą do ubijania lub zmiksuj blenderem ręcznym. Pod patelnią wyłącz ogień i od razu na gorącą patelnię wlej sos jajeczny. Całość intensywnie wymieszaj drewnianą łopatką (z jajek powinien powstać sos oblepiający makaron). Po wierzchu można posypać świeżą natką pietruszki lub startym twardym serem. Gotową carbonarę podawaj zaraz po przygotowaniu.

STRONA GŁÓWNA