• ciekawe szybkie danie z wędzonym łososiem,
  • smaczne i łatwe w przygotowaniu,
  • idealne na przekąskę, na kolację lub dla gości.

 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny

Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar ułóż na talerzyku lub przełóż do miseczki, w której będzie podany. Przechowuj w lodówce.

Możesz nadać mu dowolny wygląd, np. podając w miseczce… tworząc dłońmi małe kule… formując dowolny kształt przy pomocy foremek do wykrawania kruchych ciasteczek.

Do dekoracji polecam: pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka, kiełki, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.

STRONA GŁÓWNA