- ciekawe szybkie danie z wędzonym łososiem,
- smaczne i łatwe w przygotowaniu,
- idealne na przekąskę, na kolację lub dla gości.
Składniki na 2-3 porcje:
- 200 g wędzonego łososia
- 1/2 średniej cebuli
- 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar ułóż na talerzyku lub przełóż do miseczki, w której będzie podany. Przechowuj w lodówce.
Możesz nadać mu dowolny wygląd, np. podając w miseczce… tworząc dłońmi małe kule… formując dowolny kształt przy pomocy foremek do wykrawania kruchych ciasteczek.
Do dekoracji polecam: pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka, kiełki, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.