Zupa krem z brokułów

 

Pyszna brokułowa w kilka chwil🙂

Fajna zupka z ugotowanych i zmiksowanych brokułów z dodatkiem cebuli, czosnku i śmietany. Jest bardzo smaczna, delikatna dla żołądka i do tego banalnie łatwa w przygotowaniu🙂 Przepis znalazłam na stronce Kuchnia-Domowa, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie brokułów. Jak widać, moje poszukiwania zakończyły się smacznym sukcesem🙂 Jest niedroga i wymaga jedynie kilku składników, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu🙂

 

 

Składniki (na porcję dla 4 osób):

  • 500 g brokułów
  • 2 średnie cebule
  • 600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  •  gęsta śmietana 18%
  • do podania: pieczywo

 

Brokuły umyj i podziel na różyczki, a łodygi pokrój na małe kawałki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj brokuły, całe ząbki czosnku i wlej bulion. Gotuj przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki jednolity krem. Zupę rozlej do miseczek lub talerzy i na każdym połóż łyżką „kleks” gęstej śmietany – dzięki niej zupa baaaardzo zyskuje na smaku🙂

 

Do podania polecam także… prażone płatki migdałów, prażone ziarna słonecznika, grzanki, groszek ptysiowy, pestki dyni, siekaną natkę pietruszki lub koperek, pokruszony ser feta, starty ser twardy (np. parmezan, pecorino, cheddar).

Prócz soli i pieprzu, możesz do zupy dodać także zioła np. tymianek, oregano, bazylię, kolendrę, natkę pietruszki, koperek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *