- włoski sos – smaczny, lekki i bardzo aromatyczny,
- do makaronów, do pieczywa, do mięs i ryb, do pieczenia bułeczek oraz przekąsek z ciasta francuskiego,
- prosty przepis i łatwe przygotowanie.
Składniki 2-3 porcje makaronu:
- doniczka bazylii (30 g)
- 25 g orzeszków pinii (2 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- 20 g tartego parmezanu
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
Orzeszki upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze na gładki gęsty sos. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Orzechy pinii można zastąpić: orzechami nerkowca, pestkami dyni lub słonecznika, migdałami, orzechami włoskimi lub ziemnymi.
Parmezan można zastąpić: serem Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino lub innym twardym serem.
Gotowe pesto można przełożyć do słoiczka lub szczelnego pojemnika i przechowywać do 7 dni. Sos nadaje się również do mrożenia.