Sos pesto z suszonych pomidorów

Bardzo dobry włoski sos zrobiony z suszonych pomidorów, parmezanu i orzeszków😉 W połączeniu z ugotowanym makaronem otrzymasz pyszne sycące danie obiadowe lub kolację. Sos można również wykorzystać do zrobienia wytrawnych bułeczek drożdżowych, paluchów z ciasta francuskiego, kanapek lub grzanek.

 

Polecam:

** Sos pomidorowy (dip)

** Sos z fetą (dip)

** Słodko-ostry sos chili

** Domowy majonez

 

 

Składniki:

  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju (200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków piniowych lub innych
  • sól

 

 

Do pojemnika blendera wsyp orzechy. Rozdrobnij je. Następnie dodaj pozostałe składniki – pomidory wraz z oliwą, parmezan, ząbki czosnku i 2 szczypty soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę (jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj oliwę). Gotowy sos zużyj tego samego dnia lub przechowuj w lodówce, najlepiej w zamykanym słoiczku.

 

Orzeszki pinii można zastąpić… pestkami dyni lub słonecznika, nerkowcami, orzechami włoskimi, pistacjami, migdałami.

Szczelnie zamknięte pesto przechowuj w lodówce przez około 7 dni lub można je też zamrozić (w pojemniku spożywczym).

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *