Bardzo dobry włoski sos zrobiony z suszonych pomidorów, parmezanu i orzeszków😉 W połączeniu z ugotowanym makaronem otrzymasz pyszne sycące danie obiadowe lub kolację. Sos można również wykorzystać do zrobienia wytrawnych bułeczek drożdżowych, paluchów z ciasta francuskiego, kanapek lub grzanek.
Polecam:
Składniki:
- słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju (200 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki orzeszków piniowych lub innych
- sól
Do pojemnika blendera wsyp orzechy. Rozdrobnij je. Następnie dodaj pozostałe składniki – pomidory wraz z oliwą, parmezan, ząbki czosnku i 2 szczypty soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę (jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj oliwę). Gotowy sos zużyj tego samego dnia lub przechowuj w lodówce, najlepiej w zamykanym słoiczku.
Orzeszki pinii można zastąpić… pestkami dyni lub słonecznika, nerkowcami, orzechami włoskimi, pistacjami, migdałami.
Szczelnie zamknięte pesto przechowuj w lodówce przez około 7 dni lub można je też zamrozić (w pojemniku spożywczym).
😉😉😉