• pyszne kruche ciacha bez dodatku mąki,
  • deser prosty do przygotowania,
  • dla rodziny, dla gości, do zabrania na przekąskę do szkoły/pracy.

 

Składniki na około 9-10 sztuk:

  • 250g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 50g cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel ulubionego aromatu (np. waniliowego, pomarańczowego, migdałowego)
  • opcjonalnie nasiona sezamu do posypania po wierzchu

W głębszej misce umieść jajko, cukier, sodę i cukier waniliowy – mieszaj przez chwilę łyżką lub łopatką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszając po trochę dodawaj masło orzechowe. Z gotowego ciasta dłońmi formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, a następnie spłaszczaj je formując ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Dodatkowo po wierzchu możesz posypać sezam i lekko przycisnąć dłonią, by nasiona bardziej przylegały do ciastek. W czasie pieczenia lekko urosną, nie rozleją się. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 10-11 minut w temp. 200 stopni (grzanie góra-dół). Pozostaw na blasze przez kilka chwil, by przestygły.

Przed pieczeniem na ciastkach można ułożyć kawałki pokrojonych orzechów lub czekolady, kolorowe draże typu lentinki, kandyzowaną skórkę pomarańczową.

STRONA GŁÓWNA