Sałatka z ogórków i pomidorów

…na obiad …na kolację …na grilla

Pyszna lekka sałatka, która najlepiej smakuje latem, gdy mamy większy dostęp do świeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją🙂

 

 

Składniki:

  • 4-5 ogórków gruntowych lub duży ogórek szklarniowy
  • 2 duże pomidory
  • świeży koperek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny lub ocet

 

Warzywa umyj i osusz. Ogórki obierz, pokrój na plasterki (mniejszą ilość kroję nożem, a większą ścieram na plasterki na tarce lub kroję malakserem). Pomidory pokrój w dużą kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski i połącz ze śmietaną oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

 

Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną).

Jedni pomidory z ogórkami zajadają ze smakiem, a inni uważają za szkodliwe. W rzeczywistości połączenie tych dwóch warzyw nie jest toksyczne dla organizmu, a jedynie obniża zawartość witaminy C w daniu. Dlatego śmiało od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie takiej sałatki lub sałatki greckiej🙂

 

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 

 

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *