…na obiad …na kolację …na grilla
Pyszna lekka sałatka, która najlepiej smakuje latem, gdy mamy większy dostęp do świeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją🙂
Składniki:
- 4-5 ogórków gruntowych lub duży ogórek szklarniowy
- 2 duże pomidory
- świeży koperek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny lub ocet
Warzywa umyj i osusz. Ogórki obierz, pokrój na plasterki (mniejszą ilość kroję nożem, a większą ścieram na plasterki na tarce lub kroję malakserem). Pomidory pokrój w dużą kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski i połącz ze śmietaną oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną).
Jedni pomidory z ogórkami zajadają ze smakiem, a inni uważają za szkodliwe. W rzeczywistości połączenie tych dwóch warzyw nie jest toksyczne dla organizmu, a jedynie obniża zawartość witaminy C w daniu. Dlatego śmiało od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie takiej sałatki lub sałatki greckiej🙂
Dodatki do obiadu: