- pyszny sos pomidorowo-mięsny,
- bez zagęszczania mąką,
- dobry do makaronów, ryżu, kasz, ziemniaków, placków.
Składniki (3 porcje):
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml bulionu lub wody
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% (może też być mleko lub mleko roślinne)
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, cukier, ostra i słodka papryka mielona
- do podania 300 g makaronu Spaghetti
- do posypania tarty żółty ser lub natka pietruszki
Cebulę, marchewkę i seler pokrój w drobniutką kosteczkę, podsmaż je na oliwie. Dodaj mięso mielone – smaż mieszając i rozdrabniając łopatką grudki mięsa. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietankę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotuj bez przykrycia przez przynajmniej 1,5–2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje, a sos zgęstnieje, dodaj oregano oraz przypraw do smaku przyprawami. Po chwili zdejmij patelnię z ognia. Gotowy sos podawaj z ugotowanym spaghetti lub innym makaronem.
W czasie gotowania możesz dodatkowo dodać 100 g wędzonego boczku i kieliszek czerwonego wina (zgodnie z włoską recepturą).
Śmietankę można zastąpić mlekiem lub mlekiem roślinnym, np. kokosowym.
Do podania: starty parmezan, listki bazylii lub natki pietruszki.
Sos nadaje się do mrożenia w pojemnikach, a także wekowania i pasteryzacji w słoikach.
Sos można wykorzystać do przygotowania pizzy, lasagne, naleśników lub zapiekanek.