• klasyczne placki naleśnikowe,
  • można je podać z farszem słodkim lub wytrawnym,
  • są dobre do przygotowania krokietów, pasztecików lub zapiekanek.

 

Składniki (na około 5-6 dużych naleśników):

  • 130 g mąki pszenne
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • trochę oleju do smarowania patelni

 

Mąkę, jajko i mleko umieść w wysokiej misce. Wymieszaj je ręcznie rózgą do ubijania lub mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię mocno rozgrzej, silikonowym pędzelkiem nanieś i rozprowadź odrobinę oleju. Chochelką wlej ciasto na patelnię, przechylaj ją na boki, by ciasto równomiernie się rozprowadziło. Gdy naleśnik zacznie odstawać od patelni, odwróć go na drugą stronę.

Farsz słodki: dżem, marmolada, budyń, serek homogenizowany, biały ser z rodzynkami lub owocami, banan z nutellą.

Farsz wytrawny: wytrawny twarożek, farsz z soczewicy, szpinak z fetą, zasmażana kapusta świeża lub kiszona, ziemniaki z twarogiem, szynka z żółtym serem, parówka i żółtym serem, duszone warzywa.

STRONA GŁÓWNA