- klasyczne placki naleśnikowe,
- można je podać z farszem słodkim lub wytrawnym,
- są dobre do przygotowania krokietów, pasztecików lub zapiekanek.
Składniki (na około 5-6 dużych naleśników):
- 130 g mąki pszenne
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- trochę oleju do smarowania patelni
Mąkę, jajko i mleko umieść w wysokiej misce. Wymieszaj je ręcznie rózgą do ubijania lub mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię mocno rozgrzej, silikonowym pędzelkiem nanieś i rozprowadź odrobinę oleju. Chochelką wlej ciasto na patelnię, przechylaj ją na boki, by ciasto równomiernie się rozprowadziło. Gdy naleśnik zacznie odstawać od patelni, odwróć go na drugą stronę.
Farsz słodki: dżem, marmolada, budyń, serek homogenizowany, biały ser z rodzynkami lub owocami, banan z nutellą.
Farsz wytrawny: wytrawny twarożek, farsz z soczewicy, szpinak z fetą, zasmażana kapusta świeża lub kiszona, ziemniaki z twarogiem, szynka z żółtym serem, parówka i żółtym serem, duszone warzywa.