- pyszna klasyka polskiej kuchni,
- smakuje na zimno i na ciepło,
- ryba idealna na obiad, kolację, przekąskę, imprezowy lub wigilijny stół.
Składniki:
- 800 g filetów rybnych np. morszczuk, mintaj, dorsz, jesiotr
- mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- 500 g marchwi
- większa pietruszka (korzeń, około 100-150g)
- kawałek selera (korzeń, około 100g)
- 1 cebula
- 200 g passaty lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki cukru lub miodu
- sól i pieprz
Jeśli używasz filetów mrożonych, pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 h, by się rozmroziły.
Filety pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem (lekko wetrzyj przyprawy dłońmi), obtocz w mące i usmaż na złoty kolor z obu stron. Na drugiej patelni przygotuj sos warzywny – rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o dużych oczkach – lekko je obsmaż. Dodaj 1/2 szkl. wody oraz passatę – duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Kawałki usmażonej ryby ułóż na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu rozłóż duszone warzywa. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Jeśli zamierzasz zaserwować to danie na ciepło, rybę z warzywami ułóż od razu w naczyniu żaroodpornym. Później bez problemu je podgrzejesz w piekarniku piekąc ok. 30 minut w temp. 180 stopni.