• coś smakowitego dla osób lubiących rzeżuchę,
  • świetne do pieczywa i kanapek,
  • fajny dodatek smakowy do pieczonych mięs lub warzyw.

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • około pół szklanki rzeżuchy
  • sól
Masło pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Dodaj 2 szczypty soli i utrzyj mikserem na puszysta masę. Dodaj lekko przesiekaną rzeżuchę – wymieszaj. Przełóż do miseczki, foremki lub ułóż na folii spożywczej i zawiń formując wałek (można je później podać w plasterkach). Wstaw do lodówki, by stwardniało.

Można dodać również… szczypiorek, świeży koperek, natkę pietruszki, czosnek.

Podawać z: chlebem, kajzerkami, bagietką, grzankami, chrupkim pieczywem, krakersami, waflami ryżowymi lub kukurydzianymi, pieczonymi warzywami lub mięsami, potrawami z grilla.

STRONA GŁÓWNA