Masło z rzeżuchą

Coś dobrego dla osób, które lubią rzeżuchę😉 Takie masełko jest dobre do smarowania pieczywa, do mięs lub potraw z grilla🙂 A jeśli masz foremkę, możesz zrobić z niego wielkanocnego baranka.

Sprawdź, jak wyhodować rzeżuchę?

 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • około pół szklanki rzeżuchy
  • sól

 

Masło pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Dodaj 2 szczypty soli i utrzyj mikserem na puszysta masę. Dodaj lekko przesiekaną rzeżuchę – wymieszaj. Przełóż do miseczki, foremki lub ułóż na folii spożywczej i zawiń formując wałek (można je później podać w plasterkach). Wstaw do lodówki, by stwardniało.

Można dodać również… szczypiorek, świeży koperek, natkę pietruszki lub 2 ząbki czosnku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *