- prosta i łatwa do zrobienia zupa z ogórkami kiszonymi,
- kremowa, pożywna, bardzo zdrowa,
- w sam raz na obiad lub kolację.
Składniki na około 4 porcje:
- 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 2-3 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 3 ogórki kiszone
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz
W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę) – gotuj przez około 15 minut na niedużym ogniu. Dodaj ogórki pokrojone na kawałki i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietanę, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Do podania: groszek ptysiowy, grzanki, gęsta śmietana, pestki dyni lub słonecznika, świeża zielenina (natka pietruszki, koperek).
Do przygotowania możesz użyć rosołu z poprzedniego dnia i dodać warzywa, które pozostały.