• szybkie przekąski prosto z piekarnika,
  • smaczne, łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu, niedrogie,
  • można je podawać na ciepło i na zimno,
  • w sam raz na przekąskę, dla gości, na imprezę, na przegryzkę w szkole lub pracy.

 

Skład na 12 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275g)
  • 6 parówek
  • 1 jajko do posmarowania

Ciasto rozwiń i pokrój na 12 pasków. Jeśli parówki są w osłonkach, usuń je, a kiełbaski przekrój na pół. Każdą połówkę owiń paskiem ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią.

Do podania: keczup, musztarda, zimny sos (np. czosnkowy, tzatziki, barbecue).

Prócz parówki do środka można włożyć żółty ser, prażoną cebulkę, posmarować keczupem lub musztardą.

Przed pieczeniem po wierzchu można posypać makiem, czarnuszką, jasnym lub ciemnym sezamem.

STRONA GŁÓWNA