Parówki w cieście francuskim

…na śniadanie …na kolację …dla gości …na imprezę …do pracy

Takie parówki są niezawodnym sposobem na szybką przekąskę dla domowników, rodziny lub znajomych😉 Smaczne! Tanie! Błyskawiczne w przygotowaniu!🙂 Uratują osoby zabiegane, gdy na szybko trzeba przygotować coś dobrego do jedzenia. Są bardzo łatwe w przygotowaniu – udadzą się również tym, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni😊👍

 

 

Składniki na 16 kawałków:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 8 parówek
  • jajko do posmarowania

 

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Z parówek usuń osłonki, przekrój na pół, a następnie każdy kawałek owiń paskiem ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Do podania polecam zimne sosy: czosnkowy, pomidorowy, curry, słodko-ostry sos chili.

W środku możesz posmarować keczupem/musztardą lub włożyć… papryczki jalapeño, żółty ser, kawałki świeżej papryki.

 

Pomysły na PARÓWKI:

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *