- barszcz czerwony z pieczonych buraków,
- smaczna prosta zupa podawana z ulubionymi dodatkami,
- idealna na codzienny obiad lub wigilijny stół.
Składniki na około 2,5 litra:
- 1 kg czerwonych buraków
- 2,5 litra bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego
- 1 jabłko
- 3 grzybki suszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki soku z cytryny octu
- opcjonalnie 1 łyżka majeranku
Umyte buraki upiecz do miękkości (rozłóż na blasze i piecz około 60 minut w 200 stopniach). Następnie pozostaw do przestygnięcia. Buraki obierz, pokrój w plastry lub większe kawałki – przełóż do garnka z bulionem. Dodaj grzybki, jabłko pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych), ząbki czosnku przekrojone na pół, listki laurowe oraz ziele angielskie – zagotuj. Gotuj przez około 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin lub najlepiej na noc, by naciągnął smakiem. Przed podaniem zagrzej tylko do momentu zagotowania. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Barszcz podawać z: pasztecikami, uszkami, krokietami, pierożkami, z purée ziemniaczanym.