• barszcz czerwony z pieczonych buraków,
  • smaczna prosta zupa podawana z ulubionymi dodatkami,
  • idealna na codzienny obiad lub wigilijny stół.

 

Składniki na około 2,5 litra:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2,5 litra bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego
  • 1 jabłko
  • 3 grzybki suszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki soku z cytryny octu
  • opcjonalnie 1 łyżka majeranku

Umyte buraki upiecz do miękkości (rozłóż na blasze i piecz około 60 minut w 200 stopniach). Następnie pozostaw do przestygnięcia. Buraki obierz, pokrój w plastry lub większe kawałki – przełóż do garnka z bulionem. Dodaj grzybki, jabłko pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych), ząbki czosnku przekrojone na pół, listki laurowe oraz ziele angielskie – zagotuj. Gotuj przez około 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin lub najlepiej na noc, by naciągnął smakiem. Przed podaniem zagrzej tylko do momentu zagotowania. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

 

Barszcz podawać z: pasztecikami, uszkami, krokietami, pierożkami, z purée ziemniaczanym.

STRONA GŁÓWNA