• barszcz czerwony przygotowany z pieczonych buraków,
  • smaczna prosta zupa podawana z ulubionymi dodatkami,
  • idealna na codzienny obiad lub wigilijny stół.

 

Składniki na około 2,5 litra:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2,5 litra bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego
  • 1 jabłko
  • 3 grzybki suszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki soku z cytryny octu
  • opcjonalnie 1 łyżka majeranku

Umyte buraki upiecz do miękkości (rozłóż na blasze i piecz około 60 minut w 200 stopniach). Następnie pozostaw do przestygnięcia. Buraki obierz, pokrój w plastry lub większe kawałki – przełóż do garnka z bulionem. Dodaj grzybki, jabłko pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych), ząbki czosnku przekrojone na pół, listki laurowe oraz ziele angielskie – zagotuj. Gotuj przez około 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin lub najlepiej na noc, by naciągnął smakiem. Przed podaniem zagrzej tylko do momentu zagotowania (przez dłuższe gotowanie może stracić kolor). Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

 

Barszcz podawać z: pasztecikami, uszkami, krokietami, pierożkami, z purée ziemniaczanym.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem