- prosty i smaczny farsz ze szpinaku i fety,
- łatwy do przygotowania,
- nadaje się do wielu potraw, np. naleśników lub pierogów.
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 250 g sera feta
- sól i pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- olej lub oliwa
Na patelni rozgrzej olej, połóż zamrożony szpinak i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem, aż się całkowicie rozmrozi. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia. W misce rozdrobnij fetę, dodaj szpinak. Dopraw do smaku przyprawami i dobrze wymieszaj. Gotowe używaj do faszerowania.
Można dodać również: cebulę, żółty ser, filet kurczaka, pieczarki, suszone pomidory.
Farsz nadaje się do: pasztecików, strudli, pierogów, naleśników, krokietów, tart, wytrawnych kruchych babeczek.