• prosty i smaczny farsz ze szpinaku i fety,
  • łatwy do przygotowania,
  • nadaje się do wielu potraw, np. naleśników lub pierogów.

 

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera feta
  • sól i pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa

Na patelni rozgrzej olej, połóż zamrożony szpinak i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem, aż się całkowicie rozmrozi. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia. W misce rozdrobnij fetę, dodaj szpinak. Dopraw do smaku przyprawami i dobrze wymieszaj. Gotowe używaj do faszerowania.

Można dodać również: cebulę, żółty ser, filet kurczaka, pieczarki, suszone pomidory.

Farsz nadaje się do: pasztecików, strudli, pierogów, naleśników, krokietów, tart, wytrawnych kruchych babeczek.

STRONA GŁÓWNA