- jest nazywana sałatką warzywną lub sałatką majonezową,
- zwykle podawana w święta, na rodzinnych imprezach i przyjęciach,
- smaczne danie wegetariańskie pełne warzyw.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- jabłko
- puszka groszku konserwowego (400g)
- puszka kukurydzy konserwowej (400g)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy dla smaku
- sól i pieprz
- dla smaku można dodać musztardę
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyj, ugotuj je w całości, a następnie pozostaw do ostudzenia. Obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj pokrojone ogórki, jabłko oraz jajka. Wsyp odsączony groszek, kukurydzę i dodaj majonez z musztardą. Sałatkę dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj. Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.
Dodatkowo możesz dodać: marynowane pieczarki lub leśne grzyby, pora, cebulę, świeżą lub marynowaną paprykę, fasolkę konserwową.
Gotową sałatkę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu do 3 dni (przechowywana dłużej może się zepsuć i zjedzenie jej będzie groziło zatruciem).