• tradycyjne gęste flaczki wołowe z włoszczyzną i majerankiem,
  • pikantne, rozgrzewające, treściwe,
  • najczęściej podawane w święta i na rodzinnych imprezach (wesela, komunie, chrzciny).

 

Skład:

  • 1 kg mrożonych flaków wołowych (obgotowanych i pokrojonych)
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu
  • łyżka mąki pszennej

Flaki opłucz, zalej wodą i zagotuj. Po 30 minutach gotowania, odlej i opłucz w durszlaku. Przełóż je do czystego rondla, zalej mięsnym wywarem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 15 minut. W tym czasie obierz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj do flaków i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj przyprawy, majeranek i lekko zagęść zaklepką (wlewając łyżkę mąki wymieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody). Gotowe flaki podawaj z pieczywem.

Gotowe flaki nadają się do mrożenia.
Zamiast zaklepki można dodać zasmażkę z mąki i masła.

STRONA GŁÓWNA