- tradycyjne gęste flaczki wołowe z włoszczyzną i majerankiem,
- pikantne, rozgrzewające, treściwe,
- najczęściej podawane w święta i na rodzinnych imprezach (wesela, komunie, chrzciny).
Skład:
- 1 kg mrożonych flaków wołowych (obgotowanych i pokrojonych)
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- 1,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu
- łyżka mąki pszennej
Flaki opłucz, zalej wodą i zagotuj. Po 30 minutach gotowania, odlej i opłucz w durszlaku. Przełóż je do czystego rondla, zalej mięsnym wywarem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 15 minut. W tym czasie obierz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj do flaków i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj przyprawy, majeranek i lekko zagęść zaklepką (wlewając łyżkę mąki wymieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody). Gotowe flaki podawaj z pieczywem.
Gotowe flaki nadają się do mrożenia.
Zamiast zaklepki można dodać zasmażkę z mąki i masła.