- coś smakowitego dla osób lubiących rzeżuchę,
- świetne do pieczywa i kanapek,
- fajny dodatek smakowy do pieczonych mięs lub warzyw.
Składniki:
- 200 g masła
- około pół szklanki rzeżuchy
- sól
Masło pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Dodaj 2 szczypty soli i utrzyj mikserem na puszysta masę. Dodaj lekko przesiekaną rzeżuchę – wymieszaj. Przełóż do miseczki, foremki lub ułóż na folii spożywczej i zawiń formując wałek (można je później podać w plasterkach). Wstaw do lodówki, by stwardniało.
Można dodać również… szczypiorek, świeży koperek, natkę pietruszki, czosnek.
Podawać z: chlebem, kajzerkami, bagietką, grzankami, chrupkim pieczywem, krakersami, waflami ryżowymi lub kukurydzianymi, pieczonymi warzywami lub mięsami, potrawami z grilla.