• zdrowy dodatek do obiadu lub grilla,
  • smakuje nawet z pieczywem,
  • pyszna, soczysta surówka, szybka w przygotowaniu.

 

Składniki na około 4 porcje:

  • około 500 g ogórków (gruntowych lub szklarniowych)
  • pęczek rzodkiewek
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie dla smaku 2-3 łyżki soku z cytryny

Warzywa umyj, a ogórki dodatkowo obierz. Pokrój je na plasterki (nożem, krajalnicą lub malakserem). Dodaj pokrojony szczypiorek, jogurt oraz przyprawy (smak możesz dodatkowo zaostrzyć sokiem z cytryny). Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

Zamiast szczypiorku można dodać: świeży koperek, cebulkę, jabłko, natkę pietruszki lub listki mięty.

STRONA GŁÓWNA