• smaczna zupa warzywna z brokułami,
  • zdrowa, pożywna, lekkostrawna,
  • dobra na obiad lub kolację.

 

Składniki:

  • 500g brokułów
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • duża cebula
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj – zeszklij je w rondlu na maśle. Wlej bulion, dodaj pokrojone ziemniaki i brokuły. Gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia – wlej śmietankę i zmiksuj blenderem. Miksując dopraw do smaku przyprawami.

Do podania: pieczywo, grzanki, groszek ptysiowy, prażone płatki migdałów lub pestki dyni. 

Można dodać również: groszek, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem