• pyszna klasyka polskiej kuchni,
  • smakuje na zimno i na ciepło,
  • ryba idealna na obiad, kolację, przekąskę, imprezowy lub wigilijny stół.

 

Składniki:

  • 800 g filetów rybnych np. morszczuk, mintaj, dorsz, jesiotr
  • mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • 500 g marchwi
  • większa pietruszka (korzeń, około 100-150g)
  • kawałek selera (korzeń, około 100g)
  • 1 cebula
  • 200 g passaty lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki cukru lub miodu
  • sól i pieprz

Jeśli używasz filetów mrożonych, pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 h, by się rozmroziły.
Filety pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem (lekko wetrzyj przyprawy dłońmi), obtocz w  mące i usmaż na złoty kolor z obu stron. Na drugiej patelni przygotuj sos warzywny – rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o dużych oczkach – lekko je obsmaż. Dodaj 1/2 szkl. wody oraz passatę – duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Kawałki usmażonej ryby ułóż na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu rozłóż duszone warzywa. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.

 

Jeśli zamierzasz zaserwować to danie na ciepło, rybę z warzywami ułóż od razu w naczyniu żaroodpornym. Później bez problemu je podgrzejesz w piekarniku piekąc ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

STRONA GŁÓWNA