• pyszna sałatka zrobiona z kilku prostych składników,
  • lekka, pożywna, szybko syci,
  • dobra dla gości, na kolację lub lunch do pracy.

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 brokuł (około 450 g)
  • 200 g szynki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (gotuj około 4-5 minut). Przełóż do durszlaka, pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do miski. Dodaj pokrojone jajka, szynkę oraz majonez. Wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku.

 

Do podania: chleb, bułki, np. kajzerki, pieczywo czosnkowe, tosty, grzanki, maca, pita, ciabatta, paluszki grissini.

Zamiast majonezu, można dodać jogurt naturalny lub sos czosnkowy.

By jajka były „na twardo”, gotuj je około 9-10 minut od momentu zagotowania.

STRONA GŁÓWNA