- pyszna sałatka zrobiona z kilku prostych składników,
- lekka, pożywna, szybko syci,
- dobra dla gości, na kolację lub lunch do pracy.
Składniki (3-4 porcje):
- 1 brokuł (około 450 g)
- 200 g szynki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (gotuj około 4-5 minut). Przełóż do durszlaka, pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do miski. Dodaj pokrojone jajka, szynkę oraz majonez. Wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku.
Do podania: chleb, bułki, np. kajzerki, pieczywo czosnkowe, tosty, grzanki, maca, pita, ciabatta, paluszki grissini.
Zamiast majonezu, można dodać jogurt naturalny lub sos czosnkowy.
By jajka były „na twardo”, gotuj je około 9-10 minut od momentu zagotowania.