Sałatka Caprese, czyli potrawa której lata temu nie znosiłam, a teraz bardzo lubię🙂 Niby to tylko plastry pomidora przekładane mozzarellą i bazylią, ale spotkałam się już z wieloma urozmaiceniami tej sałatki. Zwykle podaje się do niej pieczywo (chleb, bułkę, pieczywo czosnkowe, grzanki), ale niedawno na wyjeździe podano mi Caprese z plastrem mięsnej pieczeni. To pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub piersi kurczaka.
Składniki dla 2 osób:
- 2 średnie pomidory
- 1 kulka sera mozzarella (130 g)
- listki świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Pomidory i mozzarellę pokrój na plasterki (czasem ser kroję nożem, a czasem używam krajarki do jajek). Ułóż na talerzu naprzemiennie plastry mozzarelli, pomidora i listki bazylii. Po wierzchu polej oliwą oraz posyp odrobiną soli i pieprzu.
Do dekoracji można użyć… listków bazylii, suszonych ziół (bazylii, oregano, ziół prowansalskich), oliwek, suszonych pomidorów.
Polecam sałatkę: na śniadanie …na kolację …na przekąskę …na imprezę …na piknik …na grilla …na Walentynki …na przegryzkę do szkoły lub pracy.
Uwielbiam takie proste i klasyczne przystawki 🙂