• smaczna, lekka i zdrowa,
  • dobra jako dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek (z grzankami, tostami lub kanapkami),
  • pasuje do ryb i mięs (smażonych, pieczonych, z grilla).

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 g rukoli
  • 5 plastrów szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego, np. camembert lub z niebieską pleśnią
  • 300 g winogron (ewentualnie dojrzała gruszka)
  • łyżka pestek słonecznika
  • można dodać dodatkowo garść siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • sól i pieprz

Umytą i osuszoną rukolę włóż do wysokiej salaterki. Dodaj połówki winogron, szynkę pokrojoną w paski i ser pokrojony w kostkę. W kubku lub miseczce wymieszaj składniku sosu, dopraw solą oraz pieprzem. Polej sałatkę. Całość lekko wymieszaj (najlepiej podrzucając dwiema łyżkami). Po wierzchu posyp ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj w salaterce lub wyłożoną na talerz.

STRONA GŁÓWNA