- smaczna, lekka i zdrowa,
- dobra jako dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek (z grzankami, tostami lub kanapkami),
- pasuje do ryb i mięs (smażonych, pieczonych, z grilla).
Składniki (3-4 porcje):
- 100 g rukoli
- 5 plastrów szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
- 100 g sera pleśniowego, np. camembert lub z niebieską pleśnią
- 300 g winogron (ewentualnie dojrzała gruszka)
- łyżka pestek słonecznika
- można dodać dodatkowo garść siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka syropu klonowego lub z agawy
- sól i pieprz
Umytą i osuszoną rukolę włóż do wysokiej salaterki. Dodaj połówki winogron, szynkę pokrojoną w paski i ser pokrojony w kostkę. W kubku lub miseczce wymieszaj składniku sosu, dopraw solą oraz pieprzem. Polej sałatkę. Całość lekko wymieszaj (najlepiej podrzucając dwiema łyżkami). Po wierzchu posyp ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj w salaterce lub wyłożoną na talerz.